Kosten gehoorapparaat aftrekken van de belasting

Als u bij Hoorhetgoed.nl een passend en comfortabel gehoorapparaat heeft gevonden, kunt u de kosten voor dit gehoorapparaat mogelijk (deels) aftrekken bij uw belastingopgave. De kosten die aftrekbaar zijn, zijn de kosten die u voor eigen rekening heeft genomen. Met andere woorden: u kunt de meerprijs van uw gehoortoestel aftrekken. Althans, als u aan twee voorwaarden voldoet.

Voorwaarden

U kunt de meerprijs van uw gehoortoestel aftrekken als u aan deze twee voorwaarden voldoet:

  1. U heeft een meerprijs betaald, omdat u een duurder gehoorapparaat wilde hebben.
  2. De functies van het duurdere gehoortoestel waren beter voor u. Bijvoorbeeld omdat u het gekozen toestel beter kunt dragen of omdat u met de functionaliteit minder last heeft van fluittonen.

Belangrijk! De meerprijs van het gehoortoestel is niet aftrekbaar van de belasting als u dit toestel heeft gekozen vanwege uw persoonlijke voorkeur. Bijvoorbeeld vanwege de kleur.
Valt de meerprijs (gedeeltelijk) onder uw verplichte eigen bijdrage of eigen risico, dan is dit (deel) niet aftrekbaar.

Rekenvoorbeelden

Om helder te maken wat voor u nu precies de mogelijkheden zijn met het aftrekken van de kosten van uw gehoorapparaat, volgens de regels van de Belastingdienst, geven we u deze twee rekenvoorbeelden:

Voorbeeld 1: Een luxer en duurder gehoorapparaat dat beter zit

U heeft een gehoorapparaat nodig en dit mag met uw zorgverzekering maximaal €3.200 kosten. Daarvan betaalt u een verplichte eigen bijdrage van 25%. Een apparaat van €3.200 of minder past u echter niet goed. Het zit niet prettig. Een apparaat van €4.000 zit wel comfortabel. U kunt voor dit comfort kiezen en de meerprijs aftrekken:

Voorbeeld 2: Een gehoorapparaat uit een hogere categorie

U heeft een gehoorapparaat nodig en uw zorgverzekering vergoedt dit niet. Bijvoorbeeld omdat u volgens uw verzekering een gehoorapparaat uit categorie 2 dient te kiezen, maar u kies voor een apparaat uit een hogere categorie, bijvoorbeeld categorie 3. U betaalt dus alles zelf. Het gehoorapparaat kost €1.600. U kunt de gehele kosten aftrekken:

Bron: Gehoorapparaat (z.j.) - Belastingdienst  |  Meer informatie: Zorgverzekering vergoeding in 2017 (z.j.) – Hoorhetgoed.nl

Plan een gratis & vrijblijvend adviesgesprek Bel ons op 085-0705152 (gratis)
Of laat ons contact opnemen met u.
Adviesgesprek aan huis ook 's avonds en in het weekend. Geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Het adviesgesprek kost u helemaal niets. Uw gegevens worden uiteraard niet met derden gedeeld. Discreet en in een vertrouwde omgeving.
Plan een gratis & vrijblijvend adviesgesprek Bij u thuis of op uw werk
Wij nemen contact op voor het plannen van een afspraak.
Geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Het adviesgesprek kost u helemaal niets. Uw gegevens worden uiteraard niet met derden gedeeld. Discreet en in een vertrouwde omgeving.